FAQ
Vi har her samlet en række svar på de oftest stillede spørgsmål
Dagsprogram
Hver aften bliver der lagt et dagsprogram ind i din kahyt, som viser hvad der sker ombord dagen efter. Her vil også stå hvilken havn skibet kommer til, ca. ankomst- og afgangstid, teatertider, vejrudsigt samt alle de forskellige aktiviteter som foregår ombord.
De fleste rederier har også en app, som du med fordel kan hente på forhånd og som også vil vise dig dagens program.
Betaling ombord / kreditkort
Et krydstogt er et kontantløst samfund, hvor din kahytsnøgle fungerer som betalingskort ombord. Det betyder, at man enten ved online check-in eller når man kommer ombord på skibet, skal registrere et kreditkort, hvorefter man har en løbende regning, som betales ved rejsens afslutning. Når du køber noget ombord fremvises dit kahytskort, hvorefter beløbet bliver lagt på din regning.
Man kan også lægge et kontant depositum i Euro eller Dollars, men vi anbefaler at man bruger sit kreditkort, da man herved undgår køen i receptionen, samt det er en nem og enkel betalingsløsning. Bemærk, Norwegian Cruise Line tager kun imod USD.
Du kan løbende følge dit forbrug ombord enten via tv’et i kahytten eller du kan få en regning skrevet ud i receptionen.
Bemærk, flere af rederierne spærrer et større beløb på dit kreditkort, så de er sikre på, at der er penge på kortet ved rejsens afslutning.
Det kan tage op til 30 dage efter endt cruise, førend pengene igen frigives på din konto.
Som kreditkort kan bruges Visa og Mastercard. Nogle skibe tager også VisaElectron. Vi anbefaler, at du tager min. 2 forskellige kreditkort med, så du kan skifte hvis det ene ikke vil fungere.
Hvad skal jeg gøre med bagagen den første/sidste dag?
Krydstogter er utvivlsomt en fantastisk måde at udforske verden på, men de kan også være en logistikmæssig udfordring, det ved vi godt, især når det kommer til bagage. Forestil dig, at du har netop stået af et fly, klar til at begynde dit krydstogteventyr, eller at du har lige sagt farvel til krydstogtskibet og har hele dagen foran dig inden du skal i lufthavnen, men hvad skal du gøre med dine store kufferter? GO-Cruise har indgået et samarbejde med LuggageHero, som gør ferien meget nemmere. Læs mere herom her
Hvordan forløber check-in i havnen
Når du ankommer til krydstogthavnen vil der stå personale klar, som anviser hvor du skal placere din kuffert, som derefter vil blive bragt til din kahyt inden for et par timer. Husk derfor at sætte bagagemærker, som er en del af krydstogtbilletten, på din kuffert.
Herefter vil du blive vist til check-in skranken, hvor du skal fremvise dine rejsedokumenter, pas, samt det kreditkort du ønsker skal bruges til betaling ombord. Enten får du her udleveret et kort, som fungerer som din kahytsnøgle, samt betalingsmiddel ombord og ellers ligger dit kort i din kahyt, og herefter skal du ned i receptionsområdet, hvor du skal registrere dit kreditkort enten i receptionen eller via fritstående terminaler.
Kahytskortet bruges også hver gang du går i land eller ombord på skibet, så skibets besætningen altid har styr på, om du er inde eller ude af skibet.
Det anbefales at pakke en lille håndtaske med de vigtigste ting selv, da der vil gå et stykke tid inden du får din kuffert.
Det kan endda være en ide, hvis du skal på et krydstogt til de varmere himmelstrøg at have badetøjet med, så du kan nyde poolen og liggestolene allerede fra første øjeblik.
Udtjekning af skibet
Du vil få udleveret bagagemærker og instruktioner herom i kahytten på en af de sidste dage ombord. Skriv navn, telefonnummer og mailadresse tydeligt på hvert mærkat. Den sidste aften kan du placere bagagen udenfor kahytten, indenfor den angivne tid, hvorefter din bagage vil blive bragt ned i ankomsthallen på ankomstdagen. Husk at ompakke din toilettaske og anden væske til kufferten, så du ikke får problemer i lufthavnen.
Du kan også vælge selv at tage din bagage af skibet, hvilket især kan være en god ide, såfremt du har et tidligt fly du skal nå og ikke vil være afhængig af hvornår din bagage bliver leveret i ankomsthallen.
Husk at sarte, vigtige og værdifulde genstande samt medicin ALTID bør pakkes i håndbagagen.
Check-in fly
Det afhænger af flyselskab og lufthavn hvornår check-in er. Vi anbefaler dog, at du er i lufthavnen senest to timer før flyafgang ved rejser i Europa og 3 timer uden for Europa, hvilket i de fleste tilfælde er tilstrækkeligt. Det er dog ingen garanti, og generelt bør du sikre dig nok tid, og tage højde for evt. lang kø ved check-in samt sikkerhedscheck. Du kan med fordel checke ind online via nettet eller anvende de automater, som forefindes i mange lufthavne.
Spisetid/seating
Et krydstogt er altid inklusiv helpension, dvs. morgenmad, frokost og aftensmad. Hovedrestauranterne og buffetten er inklusiv i prisen, mens der også findes forskellige specialrestauranter ombord, hvor der tages et tillæg for den ekstra oplevelse.
Hos de fleste rederier skal du vælge imellem 1. og 2. seating, altså tidlig og sen spisetid til aftensmad, hvorefter du vil blive anvist samme bord hver aften. 1. seating er omkring kl. 18.00/19.00 mens 2. seating er omkring kl. 20.30/21.30.
Ønsker du selv at vælge hvornår du vil spise, så har de fleste af rederierne efterhånden også såkaldt ‘fri spisetid’, som også skal vælges på forhånd, men betyder, at du kan komme indenfor restaurantens åbningstider og blive anvist første ledige bord.
Du kan også altid vælge buffetrestauranterne og her er fri spisetid.
Hos Norwegian Cruise Line findes der kun freestyle cruising, hvilket er det samme som fri spisetid.
Vaccinationer
Vi anbefaler, at du tjekker de opdaterede vaccinationsoplysninger hos ‘Danske lægers vaccinations service’ på www.sikkerrejse.dk. Du kan også spørge din egen læge omkring vaccinationer.
Graviditet
Er du gravid, så kan du rejse på krydstogt indtil uge 24 af din graviditet. Når du først er gået ind i uge 24 af graviditeten, kan du desværre ikke tage på krydstogt. Det er noget rederierne går meget op i og du vil blive afvist, hvis du er længere henne.
Vær opmærksom på, at rederierne kræver en attest fra din læge, på engelsk, hvor der står hvor langt henne du er, samt at du er i god form og ingen problemer har. Uden denne kan du også risikere at blive afvist.
Pas
På et krydstogt skal du ALTID have pas med, uanset hvorhen rejsen går. Dit pas skal være gyldigt 6 måneder efter krydstogtets afslutning. Alle skal have eget pas, også børn.
Ved fly til USA er det ikke muligt at tjekke in online, det skal gøres i lufthavnen.
OBS! Det er vigtigt, at dit navn er ens i både pas og rejsedokumenter, da både fly- og krydstogtselskaber kræver identiske papirer og kan nægte dig adgang, såfremt det ikke er i overensstemmelse.
Såfremt du ikke kan fremvise et gyldigt pas vil du blive nægtet ombordstigning og du vil ikke få rejsen refunderet.
I havn: skal man gå af, må man blive ombord?
Du må helt selv vælge om du ønsker at blive ombord, gå i land, komme tilbage og gå i land igen. Det er en din ferie og dit valg, så længe du blot overholder tiderne og er tilbage til tiden. Tiden for hvornår du skal være tilbage vil blive oplyst ombord. Planlæg gerne og være tilbage på skibet i god tid, så man på den måde får det mest behagelige ophold på de forskellige destinationer.
Drikkepenge / service charge
Drikkepenge (også kaldes service charge) til personalet på krydstogtet er enten inkluderet i rejsens pris eller skal betales ombord. Du vil under de enkelte rederier og på det specifikke cruise du har valgt på vores hjemmeside, kunne se om det er inkl. eller ej. Det bliver også specificeret på din regning, hvorvidt det er inklusiv i prisen eller ej. Er det ikke inklusiv, betales drikkepengene sammen ens slutregning, som automatisk trækkes fra det kreditkort som er tilknyttet ens kahytsnøgle.
Udflugter
Alle rederier tilbyder udflugter i land mod tillæg. Du kan booke dem på forhånd via rederiernes egne hjemmesider og deres apps, ved at bruge dit bookingnummer fra rederiet. Du kan også vente med at gøre det til du er ombord, med forbehold for at nogle af turene allerede er udsolgt.
Du kan også sagtens selv arrangere din egen dag i land. I de fleste havne vil der være lokale, som står klar til at tage dig med på en tur, taxaer, lokale bybusser eller endda hop on/hop off busser. Så du kan skræddersy din dag og oplevelser helt efter eget behov.
Håndklæder
Du behøver ikke ikke pakke håndklæder med i kufferten. Ombord på skibet vil du have håndklæder til både kahytten samt andre håndklæder til en evt strandtur. Blot husk at returnere strandhåndklæderne, da du ellers kommer til at betale for dem.
Internet ombord
Alle skibene har internet ombord, nogle på hele skibet, andre i specifikke områder. Bemærk dog, at internettet ofte er langsomt og dyrt, så det kan være en god øvelse at undvære det digitale liv ombord. Og ellers kan det naturligvis tilkøbes, så du ikke behøver undvære den globale verden mens du rejser.
Telefoni ombord
Det er muligt at bruge din mobiltelefon ombord, men du skal være opmærksom på, at det går over satellit og er rigtig dyrt. Der vil også være en del steder, hvor der simpelthen ikke er forbindelse, når man er ude på havet.
Vi anbefaler, at man holder godt øje med telefonregningen, da det hurtigt kan blive en dyr fornøjelse.
Påklædning/dresscode
Det er ganske enkelt at pakke til dit krydstogt. Du skal have tøj med til om dagen, bare helt almindeligt tøj du normalt går i og lidt pænere tøj til middagen om aftenen. Lidt pænere tøj kan defineres som casual smart, altså pænt tøj uden krav om slips eller jakke. Mange af skibene har også mere formelle aftener, hvor flere af kvinderne omklæder til kjoler og jakke/sæt med slips eventuelt smoking til mænd. Dette er ikke et krav og ens tøjvalg er helt frivilligt, men generelt korte bukser, ærmeløse bluser og sandaler til mænd, ikke specielt velset og faktisk heller ikke cowboybukser på de formelle aftener. Er du slet ikke til at klæde dig fint på eller gider du blot ikke slæbe det med på ferie, så kan du altid vælge at spise i buffetrestauranten eller en af de andre betalingsrestauranter.
Dog vil vi anbefale, at du deltager i min. en formel aften, da stemningen på en sådan aften er helt fantastisk, hvor tjenerne også er i galla og der er kræset mere for detaljerne.
Tip! Husk et sjal/jakke/bluse til de bare skuldre, da airconditionen godt kan være ganske kold.
Elektricitet
Der findes 110/220 V ombord på skibene. I de fleste kahytter kan du finde et dansk stik, men medbring en adapter for en sikkerheds skyld, så du er sikker på at kunne bruge dine elektroniske apparater. Du kan ikke låne en adapter i receptionen.
Rygning
De fleste skibe er næsten røgfri og der må ikke ryges i hverken kahytter eller på balkonerne, heller ikke din egen. Er du rygetrængende vil du dog kunne finde specifikke områder på skibene, hvor rygning er tilladt.
Orkansæson
Orkansæsonen løber officielt fra juni til oktober med august september, som ‘højsæson’. Der er ingen fare forbundet med at tage et krydstogt i orkansæsonen, dog kan vejret være mere regnfuldt og blæsende. Man skal dog være opmærksom på, at sejlruten kan blive ændret pga. vejret og at kaptajnen har fuld myndighed og råderet til at ændre ruten, hvis det vurderes til at være bedste og mest sikre for gæsterne.
Ændring af sejlruten
Kaptajnen har fuld myndighed og råderet til at ændre ruten, hvis Kaptajnen vurderer at det er det bedste og mest sikre for gæsterne.
Vi kan derfor ikke garantere at den angivne sejlrute altid følges, da sikkerheden er det vigtigste. Kompensation for ændring af sejlruten gives ikke.
Aldersgrænser
Man skal som min. være 6 måneder for at kunne komme på cruise og de fleste rederier har en minimumsgrænse på 1 år. På længerevarende ture som fx de transatlantiske og world cruise er min. aldersgrænsen 1 år.
Flere af rederierne er amerikanske og deres aldersgrænse for at rejse alene er 21 år. En af gæsterne i kahytten skal altså derfor være min. 21 år, medmindre man rejser sammen med andre over 21, som så skal bo i en kahyt i umiddelbar nærhed. Enkelte rederier som fx MSC Cruises godtager også rejsende på 18 år.
Blåt EU kort
Det gule sygesikringsbevis dækker ikke længere når du rejser i udlandet, hvorfor du skal medbringe det blå EU kort. Bemærk at det blå EU kort ikke har samme dækning, som det gule sygesikringsbevis og dækker kun efter reglerne i det pågældende land. Der er egenbetaling forbundet med brug af det blå EU kort, som ikke bliver refunderet ved hjemkomsten til Danmark medmindre du har en rejseforsikring. Vi anbefaler derfor på det kraftigste, at du tegner en rejseforsikring når du skal ud at rejse.
Rejseforsikring
GO-Cruise anbefaler, at du altid tegner en rejseforsikring, så du er dækket hvis uheldet er ude. Har du allerede en forsikring, så anbefaler vi, at du tjekker inden afrejse om du er tilstrækkeligt dækket, med de forsikringer du har. Især kreditkort forsikringer kan være begrænset af restriktioner, så endelig tjek dem godt igennem.
Afbestillingsforsikring ved akut opstået sygdom
Tegner du en afbestillingsforsikring er du dækket ved akut sygdom op til rejsen og giver derfor en sikkerhed inden du skal afsted.
En afbestillingsforsikring giver dig mulighed for at annullere din rejse ved sygdom og give dig du dine penge retur, mod en omkostning på 500 DKK per person til GO-Cruise.
GO-Cruise samarbejder med Gouda Rejseforsikring.
OBS! en afbestillingsforsikring skal tegnes og betales samtidig med booking af rejsen og kan ikke tegnes efterfølgende.
Visum
Flere landekræver gyldigt visum ved indrejse (også selv om du bliver på skibet og ikke går i land) . Det er derfor vigtigt, at du i god tid inden afrejse kontrollerer hvilke visumregler der gælder for din ferie og får lavet evt. fornødne visa, da du ellers kan blive nægtet ombordstigning.
Det er op til dig som rejsende, at sørge for at du har visum i orden, men GO-Cruise hjælper naturligvis med at svare på spørgsmål så godt vi kan.
ESTA – USA & Canada
Når du skal til USA, skal du have en ESTA. ESTA er en forhåndsregistrering, som skal laves minimum 3 dage inden afrejse til USA uanset om du skal til USA eller blot mellemlander. Vi anbefaler, at du laver den i god tid, og gør opmærksom på at GO-Cruise ikke må lave den for dig, da det er et personligt dokument.
Du laver din ESTA her ESTA ansøgning
Det koster ca. 21 USD per person og alle skal have deres egen, som skal printes ud og medbringes.
Canada har også fået et registreringssystem, det hedder en eTA og skal ligeledes udfyldes, godkendes og medbringes, uanset om du skal til Canada eller blot mellemlander. Den koster ca. 14 CAD per person.
Du laver din eTA her eTA ansøgning